Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα,
κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους,
είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.
Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο επτά και τα οποία από το 1988
περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 

Η Θεσσαλία, η περιοχή που βρίσκεται νότια του όρους Ολύμπου και ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου meteora4έχει να παρουσιάσει αμέτρητα, δύσκολα και απότομα ψηλά βουνά, επικίνδυνα φαράγγια, πλαγιές με πλούσια βλάστηση, απομακρυσμένα ορεινά χωριά και ονειρεμένες παραλίες.
Με τη Θεσσαλία είναι συνδεδεμένοι και οι μύθοι με τους Κένταυρους, τους Αργοναύτες, τους θεούς του Ολύμπου και οι μύθοι με τις Τιτανομαχίες. Εδώ βρίσκεται επίσης και η οροσειρά των Αγράφων (¨Αγραφα: αυτά που δεν είναι γραμμένα), η οποία φιλοξενεί μερικές από τις πιο απροσπέλαστες περιοχές της Ευρώπης, ενώ δε θα έπρεπε να ξεχνάμε και τα νησιά των Σποράδων, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόνησο, τα οποία ανήκουν στο διαμέρισμα αυτό.
Η πανάρχαια πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας αντικατοπτρίζεται στις προϊστορικές σπηλιές, τα αρχαία θέατρα (στη Λάρισα και Δημητριάδα) και αρχαίους ναούς καθώς και σε όλες τις βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται σχεδόν παντού. Οι βράχοι των Μετεώρων, ένα παγκοσμίως γνωστό φυσικό φαινόμενο μοναδικής ομορφιάς, με τα εντυπωσιακά ομώνυμα μοναστήρια που μοιάζουν να αιωρούνται μεταξύ ουρανού και γης σφράγισαν με την παρουσία τους την περιοχή, όπως και τα εν μέρει αναπαλαιωμένα ορεινά παραδοσιακά χωριά του Πηλίου με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους και τα λιθόστρωτα μονοπάτια τους.